Bundesliga


Bundeliga är en, i sammanhanget, relativt ung fotbollsliga i Europa. I den tyska ligan känner vi förstås igen lag som Bayern München, Hertha Berlin, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Schalke 04 med flera, och sedan 1963 har den tyska Bundesliga lockat stora skaror tyska fotbollsfans.

Tyskland har ju av tradition varit ett ganska uppdelat land. Länge bestod den tyska förbundsrepubliken av många olika regioner som var mer eller mindre självstyrande. Av den anledningen blev det av naturliga skäl inte riktigt lika självklart att man skulle sätta ihop en nationell fotbollsliga. Åren efter Andra Världskriget bestod uppdelningen, men nu på andra sätt än tidigare (Öst- och Västtyskland).

När Bundesliga grundades i början av 1960-talet var det därför bara västtyska lag som deltog. Tidigare hade man delat upp seriespelet i så kallade Oberligor (Nord, West, Südwest, Süd och Berlin), och från toppen av dessa hämtade man ligans första lag Eintracht Braunschweig, Werder Bremen, Hamburger SV, Borussia Dortmund, FC Köln, Meidericher SV, Preussen Münster, FC Schalke 04, FC Kaiserslautern, FC Saarbrücken, Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, FC Nürnberg, TSV 1860 München, VfB Stuttgart och Hertha BSC Berlin.

Under 1970-talet gick det bra för Bundesliga, och även för Västtyskland som firade stora framgångar i fotboll tack vare bland andra Beckenbauer, Breitner och Müller. På 1980-talet hade dock den engelska huliganismen spridit sig till Europa där den adopterades av nynazistiska grupper som nog mest av allt behövde så många anledningar att slåss som de överhuvudtaget kunde hitta. I samma veva flydde många proffs till den italienska ligan som då upplevde stora glansdagar, något som vidare bidrog till att Bundesliga tappade publik.

På 1990-talet kom dock den efterlängtade renässansen med många tyska lag i europacuperna och framgångar för det tyska landslaget. Ligan utökades tillfälligt för att kunna ta emot de bästa östtyska lagen, men tyvärr är det nog bara Hansa Rostock som kan sägas ha lyckats i Bundesliga. Tyvärr kom 2000-talet att präglas av ännu en mutskandal (den stora Bundesligaskandalen på 1970 kommer du kanske fortfarande ihåg), men sedan dess verkar ligan ha återhämtat sig hjälpligt och levererar nu fotboll på hög nivå. Från att ha varit en liga på dekis under 1980-talet så har man gått till den liga i Europa med högst publiksnitt på matcherna, inte en dålig utveckling för Europas (näst, om man räknar Premier Leagues nya kostym) yngsta fotbollsliga.