La Liga


För de allra flesta fotbollsfantaster så är La Liga synonymt med spansk fotboll, men ska man vara petig så är La Liga faktiskt ett smeknamn på Primera División, första divisionen, av det spanska ligasystemet Liga Nacional de Fútbol Profesional – Nationella proffsfotbollsligan.

La Liga består av totalt 20 lag, och varje år ersätts de tre sämsta med de tre bästa fotbollslagen från andra divisionen, Segunda División, utan kvalspel. De mest kända lagen är naturligtvis Barcelona, Real Madrid, Valencia och Deportivo, men även lag som Atlético Madrid, Athletic Bilbao, Sevilla och Real Betis är förmodligen kända för de flesta svenskar.

Den spanska ligan har det tredje högsta publiksnittet i Europa, endast slagen av Premier League och Bundesliga. Under säsongen 09-10 så besöktes matcherna av i genomsnitt 28 300 fans! Det finns dock många ligor som är äldre än La Liga, som grundades först 1929. Barcelona vann det året, men under 1930-talet var det faktiskt Athletic Bilbao som drog in flest segrar – hela fyra stycken!

The Santiago Bernabeu Stadium - U-g-g-B-o-y.jpg

Mot slutet av femtiotalet seglade så Real Madrid upp som kungarna av den högsta spanska divisionen, och mellan 1961 och 1980 så vann laget ligan hela fjorton gånger. Under slutet av 1900-talet fick man dock fin konkurrens från Barcelona, något som har bäddat för många fina möten under åren, i vad man kalla El Clásico – klassikern. Sedan dess har lagen fått konkurrens av både Deportivo och Valencia, men medan dessa lag bara har lyckats väl under sina toppår, så har Real och ”Barca” hållit flaggan högt mest hela tiden.

På senare år har det talats mycket om den spanska ligan som Europas absolut bästa fotbollsliga. En lång rad spanska klubbar har i Champions League visat att den spanska fotbollen står väl upp mot både de engelska långbollarna, det kompakta italienska försvarsspelet och den tyska effektiviteten. Kanske är det främst Barcelona som givit den spanska fotbollen en stämpel av snabbt spel och hög teknisk skicklighet under de senaste åren: få lag kan få sina motståndare att springa så mycket på planen!

Enligt UEFAs ranking är också just Spanien den bästa europeiska fotbollsnationen 2011, medan den spanska ligan i skrivande stund bara slås av Premier League i Storbritannien (Allsvenskan finner vi på 24e plats i samma ranking).