Premier League


Visste du att Premier League, den högsta engelska divisionen, faktiskt är en av världens yngsta ligor? Det kan verka svårt att tro, men faktum är att den bara har dryga tjugo år på nacken! Men – undrar du – är inte England fotbollens födelseland? Det land där man spelat fotboll allra längst? Jo, så är det förstås. Och England har mycket riktigt världens äldsta fotbollsliga, lämpligt döpt till ”The Football League”, som grundades 1888. Saken är bara den att Premier League bröt sig ur Football League i februari 1992 för att lagen lättare skulle kunna få ta del av pengarna från sponsring och tv-rättigheter!

Idag drivs Premier League faktiskt som ett bolag, där alla de 20 deltagande lagen är delägare. Det går dock inte att beskriva den engelska fotbollens historia utan att se lite mellan fingrarna på ovanstående faktum, så i den här artikeln tar vi oss helt enkelt den berättartekniska friheten att sammanställa de båda ligorna, kalla dem Premier League, och göra dem synonyma med engelsk fotboll och ligafotboll.

File:Flag of England.svg

Den engelska ligan grundades som sagt i slutet av 1880-talet, efter fyra års debatt och diskussioner. Vid det laget fanns nämligen redan FA-cupen, men många kände ett behov av en mer kompletterande, rättvis och permanent liga som inte fungerade som en utslagningscup (vilket FA-cupen var och är än idag). Efter mycket tjafs och mer käbbel enades man till slut om en liga med 12 lag varav vi fortfarande känner igen de flesta: Accrington, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke F.C. (Stoke City från och med 1928), West Bromwich Albion och Wolverhampton Wanderers.

Ligan växte snabbt även om man gjorde paus för två världskrig, och under 1960-talet började fan-kulturen komma igång på allvar. England gjorde sig känd som en stark fotbollsnation, inte bara internationell utan också genom sin liga. 1980-talet blev dock ingen höjdpunkt. Slitna arenor, huliganism och inte minst katastrofen på Heysel Stadion gjorde att respekten för engelsk fotboll sjönk rejält i Europa.

1990-talet bjöd dock på en rejäl renässans för den sargade engelska fotbollen, inte minst tack vare ökad tv-bevakning och ett lags enorma framgångar: Manchester United. Man U har faktiskt vunnit Premier League ofattbara tolv gånger sedan ligan blev till 1992, och bara Liverpool, Chelsea och Arsenal har historiskt sett varit i närheten av lagets framgångar. På senare år har dock fler lag som Tottenham och Manchester City spottat upp sig, och numera är the Big Four snarare ett kluster av namnstarka gäng som kämpar riktigt, riktigt hårt för att ta hem ligan och ta sig själva ut i Europa.