Försvara i fotboll


I spel försvarar varje position, men de flesta tränare utbildar inte sina spelare i att skydda ordentligt.

Under matcher säger tränare ofta saker som “inte sticka” eller “gå på målsidan”, men dessa uttalanden är inget substitut för att lära spelare hur de ska försvara.

Föga överraskande kan praktiskt taget alla nybörjare och skickliga spelare inte skydda sig ordentligt.

Den här guiden kommer att lära dig hur du närmar dig en angripare, tar en defensiv hållning, tacklar ordentligt och defensiva strategier.

Försvarsstrategin

Ta dig till bollhållaren så snabbt som möjligt.

Skynda dig fram till spelaren som har bollen.

Ju mer press du ger angriparen, desto snabbare kommer han att bestämma sig.

När du är under mycket press är det mer sannolikt att du gör offensiva misstag. Offensiva spelare kommer att ha mindre tid att lyfta blicken och välja en stabil passning, och de kommer inte att kunna dribbla lika långt.

 1. Sänk farten snabbt

Nybörjare försvarare utövar mycket press men är ganska lätta att slå. De rusar till bollen, vilket gör det lättare för skickliga spelare att skära av dem.

Sakta ner några meter från spelaren med bollen för att göra sig svårare att slå. Agera som om du springer mot en spelare, men sakta ner gradvis genom att ta små steg och sakta ner hastigheten.

Det krävs mycket övning för att ta reda på när den bästa tiden är att sakta ner. När du skaffar dig denna färdighet kommer du antingen att sakta ner för nära den offensiva spelaren (så att den offensiva spelaren kan slå dig lätt) eller för långt bort (inte sätta tillräckligt press på angriparen). Att försvara på rätt avstånd kommer att bli en vana som du kommer att göra utan att tänka när du tränar.

 1. Ta ett snett förhållningssätt till ditt försvar.

Att dribbla ska vara så svårt som möjligt.

Du gör det svårare för den anfallande spelaren att röra sig åt båda hållen när du försvarar i vinkel (med kroppen lätt åt sidan).

Du kan antingen pressa honom att gå i den riktning du önskar eller få honom att använda sin svaga fot.

Du kan till exempel försvara dig i rät vinkel för att tvinga angriparen till vänster om dig. Eftersom sidlinjen är till vänster, om anfallaren bestämmer sig för att dribbla, kommer han inte att ha mycket utrymme att arbeta med.

Ett annat exempel är att du är medveten om lagkamrater till vänster om dig. Som ett resultat försvarar du dig i en vinkel till höger, vilket tvingar angriparen till vänster. Du gör tacklingen efter att en annan lagkamrat pressat anfallaren.

Den defensiva positionen

 1. Sänk din tyngdpunkt.

Böj knäna och sänk rumpan något. Att stanna i denna ställning gör att du kan röra dig lättare och bibehålla en bra balans.

 1. Sträck ut armarna

För att öka balansen sträcker du naturligtvis ut armarna.

När en angripare försöker dribbla förbi dig, använd dina armar för att borsta bort deras armar.

I fotboll används tacklingar.

Det är viktigt att få det defensiva tillvägagångssättet och ställningen på rätt sätt. Du behöver inte tackla lika mycket om du behärskar båda eftersom motståndaren kommer att skicka bollen snabbt. Som ett resultat kommer du att vara mindre sannolikt att bli besegrad.

Att anta en utmaning är ingen exakt vetenskap. Scenariot dikterar hur och när du närmar dig det.

När angriparen gör ett misstag, tackla honom i allmänhet. När han gör en fruktansvärd beröring eller rör bollen för nära dig, attackera honom snabbt.

När du spelar mot duktiga dribblers måste du tackla vid första tecken på tveksamhet eller misstag. När angriparen är ur balans, tackla alltid. Annars låt spelaren vänta. När du slarvigt attackerar bra spelare kommer du nästan alltid att förlora.

Försvara spelaren på båda sidor. Utöva alltid hårt tryck när en spelare vänder dig ryggen. Om du använder för mycket tryck på ena sidan kommer han att byta sida och slå dig.

Att passa en fotboll är som att tackla en spelare. Flytta benet åt sidan och sedan framåt i en förbigående rörelse för att få fart.

Om du inte är säker på att du kommer att vinna tacklingen, använd din tå för att peta bollen. Att peta bollen är snabbare än att använda rätt tacklingsteknik, men du kommer att bli hårt slagen om anfallaren rör bollen ifrån dig. Det tar lång tid att återhämta sig från en missad tåtackling och anfallare kan lätt undvika det. Som ett resultat bör strategin som beskrivs i föregående stycke användas för det mesta.

Om du missar en tackling, sväng runt din kropp och sprint mot motståndaren. Du har en stor chans att komma ikapp och tackla angriparen om du återhämtar dig snabbt. Anfallare kommer att vara försiktiga med att dribbla förbi dig om du försvarar dig bra och backar snabbt när du blir slagen.

Falska en tackling då och då. Agera som om du skulle ta itu och dra dig sedan tillbaka halvvägs. Falska kit kastar angriparen ur balans, vilket tvingar honom att göra ett misstag.

När du bestämmer dig för att ta dig an ett projekt, ge det du är allt. Om du tvekar kommer anfallaren ha mer tid att skära bort bollen från dig. Ta en bestämd hållning.

Använd din kropp för att häftigt försvara sig om angriparen går åt sidan eller vänder sig. Försvarare som utövar ett ihållande tryck på angripare i samma sekund som de gör ett drag ingjuter skräck i dem.

Tackling kräver en känsla av balans och timing. Det krävs mycket övning för att lära sig att tackla rätt. Du kommer att veta vad som fungerar bäst i olika situationer när du skaffar dig expertis.

Försvara bollen

Off-ball-försvaret kokar ner till några nyckelfaktorer:

Att upprätthålla en gynnsam situation
Att behålla din relation med din man

Det bästa stället att stå beror på vilken fotbollsposition du befinner dig i och situationen. När du är i ett värdefullt utrymme på planen är du på en stabil defensiv plats.

Till exempel, när du spelar wingback, kommer du att ha sidlinjen täckt i en utmärkt position. Håll dig tillräckligt nära sidlinjen för att rusa mot en genomgående boll som spelas längs sidlinjen samtidigt som du förblir tillräckligt långt borta för att skydda din kille om han försöker en invändig löpning.

Detta kan verka förbryllande till en början, men det blir snabbt en annan natur när du spelar spel i din favoritposition.

Det är enkelt, men det är inte lätt att stanna med sin man. Om du är tillräckligt nära för att fånga en passning eller utöva hårt tryck när han får en och tillräckligt långt bort för att hålla sig med honom när han gör en framåtlöpning, har du din man täckt. Håll alltid ett närmare öga på ditt mål än din motståndare. Detta beskrivs som att “hålla sig i mål” (läs vår artikel Hur man kommunicerar effektivt i fotboll för att lära sig fotbollstermer).

Håll ett öga på din man (och om han är tillräckligt nära, rör vid honom med armen). Du måste svika din vakt under en bråkdel av en sekund för att bli besegrad.

Försvarstekniker i fotboll

 1. Använd fällan på offside.

Offsidefällan kan vara otroligt effektiv när ett lag spelar igenom bollar till en snabb forward.

Varje försvarare går framåt när en spelare (vanligtvis mittbacken) signalerar en offsidefälla. Några sekunder innan bollen passeras, signalera för en offsidefälla.

Du bör vara medveten om offside även om du inte använder en offsidefälla regelbundet. En defensiv spelare bör aldrig vara mer än några steg bakom sina lagkamrater. Håll en solid linje för att förhindra att anfallare och ytter helt enkelt hamnar bakom ribban samtidigt som du undviker offsides.

 1. Begär ett dubbellag

När det används effektivt kan ett dubbellag vara mycket effektivt.

När anfallaren befinner sig på ett trångt ställe, som längs sidlinjen, eller inte har bra assistans, ring efter ett dubbellag (till exempel en enkel forward som går ner i mitten utan att stödja löpningar).

 1. Berätta för dina lagkamrater vem de ska leta efter.

Om du ser en omarkerad motståndare, informera en lagkamrat att markera honom direkt.

Spelare lämnas ibland öppna av lagkamrater som är upptagna med bollen. Håll utkik efter öppna spelare och varna dina lagkamrater för att undvika ett enkelt mål.

 1. Effektiv fördröjning

Försvarare lägger ofta för mycket vikt vid tackling. Att effektivt fördröja en angripare kan vara lika effektivt.

När du saktar ner en anfallare ger det dina lagkamrater tid att återvända och markera sin kille. Som ett resultat har angriparen få alternativ och är mer benägna att göra en dålig passning.

 1. Bli bekant med den defensiva nicken

När du är på den defensiva planhalvan, heada bollen långt och brett. Läs vår artikel om Hur man skaffar en fotboll för att förstå mer.

 1. Var inte rädd för att göra en röra.

Delta aldrig i en tackling för att skada någon. Var dock inte orolig om du blir kallad för ett regelbrott.

Du försvarar dig mindre aggressivt när du är orolig för fouling.

Det kommer att försämras. De skadar ofta inte ditt lag. Ibland kommer det att vara mycket effektivare att spela aggressivt och bli kallad för fouls än att spela blygt och undvika fouls.

 1. Behåll kontrollen över ditt ilska och raseri.

Jag är fortfarande chockad över hur många avancerade spelare som begår meningslösa regelöverträdelser (som ibland resulterar i gula och röda kort) bara för att deras känslor får det bästa av dem.

Fotboll kan ibland vara försvårande. Du kommer att bli arg. Du kan antingen låta din irritation och raseri få det bästa av dig och skada ditt lag, eller så kan du använda det som bränsle för att förbättra ditt spel.

“Jag kommer inte att kontrolleras av min ilska,” säg till dig själv. Det kommer att fungera som inspiration för mig att lyckas.”