Hur man slår en spelare i fotboll

Att slå spelare vidgar spelplanen. Eftersom motståndarspelare måste lämna sina spår för att utöva press på bollen, genererar det ytterligare alternativ.

Genom att slå motståndare kan du skapa chanser att skjuta, korsa eller passa.

När du rutinmässigt besegrar motståndare blir du en värdefull medlem av ditt lag. Du blir dödlig eftersom du kan skapa nya möjligheter regelbundet.

Den här artikeln innehåller tio förslag för att besegra dina motståndare.

10 sätt att besegra en spelare

1. Använd dina höfter

Spelare lärs sällan att dribbla med sina höfter, men de bästa dribblerna gör det instinktivt.

Jag har sett fantastiska idrottare bara använda sina höfter för att få försvarare ur balans. De behövde inte röra bollen eller sina kroppar alls.

När jag började använda mina höfter blev jag förvånad över hur mycket min skicklighet att slå en spelare förbättrades. Det är värt din tid att lära dig hur man använder dem.

Flytta dina höfter fram och tillbaka naturligt framför en spegel för att öva på att använda dem.

När du har bemästrat det, försök att flytta dem i samma riktning som du flyttar bollen. När du till exempel använder en yttre beröring för att flytta bollen åt höger, tryck dina höfter åt höger.

Börja utnyttja dina höfter för att lura spelare när du har bemästrat handlingen. När du låtsas gå på ett sätt, använd dina höfter. När du till exempel tar ett steg med höger fot, flytta dina höfter åt höger.

2. Gör fullständiga rörelser

Är det möjligt att dina handlingar är ineffektiva?

Om så är fallet, använder du partiella rörelser. För att uttrycka det på ett annat sätt, du fokuserar inte på dina fotbollsrörelser.

Du tar ett steg över, men bara benet rör sig. Dina höfter, kropp och armar rör sig inte. Försvarare kan se att du gör ett drag när du gör detta så att de inte faller för det.

Gå alltid igenom rörelserna helt och hållet. Till exempel, när du gör en step-over, agera som om du verkligen skär på det sättet. I den riktningen, flytta dina armar, höfter och kropp.

3. Gör ett djärvt första drag.

Besegra försvarare genom att explodera i öppet utrymme.

När du har passerat försvararen med bollen, ta ett kraftfullt första steg.

För att slå en försvarare och hindra honom från att komma ikapp måste du ta det första steget.

Gör en kon. Gör en valfri rörelse innan du trycker bollen förbi konen som om det vore en riktig spelare. När du har rört bollen, koncentrera dig på att utveckla ett snabbt, kraftfullt första steg.

Du kan förbättra ditt första steg genom att förbättra din acceleration och smidighet.

4. Använd dina armar

Dina armar hjälper dig att bibehålla balansen och öka accelerationen och hastigheten. Att förbättra alla dessa egenskaper förbättrar din förmåga att besegra motståndare.

När du dribbler och utför rörelser, använd dina armar.

När du har besegrat en spelare, använd din arm för att trycka bort deras armar och kropp från dig. Du kommer att fördröja honom genom att hindra försvararen från att ta tag i dig eller slå dig med sin kropp.

Se vår artikel Hur du använder dina armar i fotboll för mer information.

5. Gör en kladdkaka framför honom

När du har besegrat en spelare, skär framför honom.

Försvararen kommer att bli mycket försenad eftersom han måste gå förbi dig för att göra en tackling.

Jag hade turen att få den här lektionen när jag var ung, och den har visat sig vara fördelaktig. Det ger dig mer tid efter att du har övervunnit en spelare och gör det svårare för en försvarare att göra fel på dig bakifrån (de flesta försvarare undviker att kontaminera bakifrån eftersom det vanligtvis resulterar i ett rött kort).

Koncentrera dig på att dribbla framför varje försvarare du övervinner. Det kommer att bli en värdefull vana på nolltid.

6. Få försvarare att tappa balansen genom att skära.

Du behöver inte alltid drag för att slå försvarare om du har enastående bollkontroll och använder fulla rörelser (se steg 2).

Försvarare kommer att tappa balansen om du skär snabbt fram och tillbaka.

Denna metod är bara effektiv om du kan hålla bollen nära din kropp. Annars skulle försvararen knuffa bort bollen från dig när du skär.

Klipp snabbt fram och tillbaka med in- och utvändiga beröringar, tryck sedan bollen förbi motståndaren när denne tappar balansen.

7. Gör dig redo för kampen.

När du dribblingar, titta upp så mycket som möjligt på försvararen/försvararna.

Skär bort bollen (i full rörelse) när han försöker tackla, gå sedan snabbt framåt och bortom honom.

Det krävs mycket övning för att få rätt timing för klippet. Det är bättre att klippa lite tidigt än lite sent.

Om han försenar, tvinga en försvarare att göra en tackling (gå bakåt, vanligtvis i vinkel). Dribbla bollen snabbt framåt samtidigt som du håller den nära. Få honom att förlora sin jämvikt med hjälp av rörelser.

Så småningom kommer han att försöka tackla dig eller förlora sin jämvikt (så att du kan trycka bollen framåt och komma förbi honom).

Ta dig an försvaret så snabbt som möjligt. Låt inte honom sakta ner dig för mycket, annars kan en annan fiendeförsvarare ta itu med dig. Om han gör att du kommer för sent och du inte kan slå honom, passera.

8. Agera som om du ska sparka bollen.

Enkelt och rakt på sak.

Låtsas att du är på väg att passa, skjuta eller korsa bollen, använd sedan en invändig beröring för att flytta bollen över din kropp.

Gör din kick så verklighetstrogen du kan. För tillbaka benet med armarna. Ta en titt på ditt falska mål.

9. Använd dina ögon

Även om ögonrörelser sällan diskuteras, har jag sett många framstående spelare använda den för att överlista försvarare.

Ta en titt på vart du påstår att du är på väg. Ta en titt på utrymmet till vänster om försvararen om du tar ett steg över till vänster.

Vissa försvarare tittar in i dina ögon för att se var du ska kasta bollen. Istället för att hjälpa dem, använd dina ögon för att förvirra dem.

10. Hitta en lämplig plats

Varför försöker du överlista din motståndare?

Att flytta till ett mer öppet område.

Dribbla in i ett öppet utrymme när du ser det. Du kommer lätt att besegra försvararen.

TILL EXEMPEL, när jag var ytter, var det lika enkelt att slå motståndarens ytter som att röra bollen i ett öppet utrymme i mitten av planen. Eftersom det var mindre utrymme var det mycket svårare att slå honom vid sidan av.

Få ut det mesta av öppna ytor. Det kommer att hjälpa dig att besegra motståndare i fotboll.