Vilket lag vinner Italienska cupen?

Italienska cupen, Coppa Italia, har kanske inte samma status som FA-cupen i den engelska fotbollen, men en titel är alltid en titel, och storlagen brukar göra sitt absolut yttersta för att knipa bucklan. I år står kampen mellan de två giganterna Juventus och Napoli. Matchen spelas på Stadio Olimpico i Rom, så inget av lagen har fördel av hemmaplan.

I ligaspelet har såväl Juventus som Napoli gjort mycket bra ifrån sig. Juventus tog faktiskt hem Serie A, fyra poäng före Milan, efter att ha gått obesegrade genom hela säsongen. Det är en makalös bedrift av en klubb i en sådan konkurrenskraftig fotbollsliga som Serie A. Sist ett mästarlag i någon av de större ligorna stod obesegrat vid säsongens slut var säsongen 2003/04, då Arsenal – med Fredrik Ljungberg i laget – inte förlorade någon av de 38 matcherna i Premier League.

Napoli slutade femma i Serie A och blev därmed kvalificerade till spel i Europa League säsongen 2012/13. Ett tag hade laget häng på en Champions League-plats, men man orkade alltså inte ända fram.

I semifinalerna i italienska cupen tog sig Juventus an Milan, medan Napoli mötte Siena. Den lottningen var verkligen till Napolis fördel. Juventus vann borta på San Siro med 2-1 och följde upp med 2-2 hemma på Juventus Arena. Napoli förlorade borta mot Siena men lyckades vända hemma.

Eftersom Juventus redan är seriesegrare kan man vid en seger över Napoli i cupfinalen ta en prestigefylld så kallad dubbel. Bara detta faktum gör att Juventus ska vara klara favoriter. Napoli har dock en mycket kompetent anfallsuppsättning som gör mängder av mål. En sak är dock klar – det kommer bli en spännande match.